decor
step-1 step-2

Текст

Питання

Результат

00
:
00
00
:
00

Кішка кличе рятувати папугу
В одній господі жили кішка й папуга – великі приятелі. Одного разу ввечері куховарка пішла чогось на горішній поверх, а в кухні не було нікого, тільки папуга та кішка. Коли це прибігає нагору кішка дуже стурбована і починає страшно нявчати, дивлячись на куховарку. Та дивувалась і не розуміла, чого кішці треба. Тоді кішка підстрибнула, вчепилася куховарці за фартух і почала тягти її за собою. Здивована куховарка пішла в кухню. Що вона там побачила? У макітрі з тістом, що стояла на ослінчику, загруз папуга і страшенно кричить та б’є крилами,  силкуючись вилізти з тіста, але ще дужче загрузає і вже загруз аж вище колін. Ото ж кішка й тягла куховарку рятувати свого приятеля папугу.
Автор:  Борис Грінченко
Питання по тексту

З ким приятелювала кішка?

Куди пішла ввечері куховарка?

Якою була кішка, коли прибігла нагору за куховаркою?

Що куховарка побачила на кухні?

Ведмедик їх намалював
Ось і пройшов місяць, як малюки вчилися в лісовій школі. За цей час вони вивчили багато букв і навіть читали по складах перші слова: МА-МА, ПА-ПА, Ма-ма ми-ла ра-му. Ще вони навчилися рахувати до п'яти та з задоволенням рахували один одного. Йойо — раз, Зая — два, Мишко — три, Совуша — чотири, Єноша — п'ять. А Йоїчка? А цифру Йоїчки ще будемо вчити.
А ще малюкам дуже подобалися уроки малювання. Вони малювали один одного, сонце, дерева, квіти, шкільний автобус і дядька бобра. А Мишко якось намалював навіть лисицю і вовків, тому що їх розшукувала лісова поліція. Малюнки були дуже хороші, у Мишка явно був талант.
Завдяки малюнкам Мишка двох злодіїв все-таки зловили. Тільки вовк, на ім'я Сірий втік. Але малюки вірили, що його обов'язково знайдуть.
Крім читання, арифметики, малювання першокласники дуже любили уроки співу. Вони розучували пісню для концерту. Але це був їх секрет. Тс-с-с!
Автор: Ганна Рось
Питання по тексту

Які склади малюки вивчили за місяць навчання?

Скільки цифр звірята вивчили в школі?

Який улюблений урок малят?

Хто намалював малюнки злодіїв?

Голоси під водою

Ми звикли до виразу «німий як риба» і вважаємо, що у підводному світі панує тиша. Але це – тільки міф. Підводні істоти зовсім не проти побалакати між собою, а деякі могли б зробити кар’єру співаків. Послухаймо розповідь очевидця, що зіткнувся з рибами, яких ніяк не можна вважати німими: «У квітні 1860 року я знаходився на одній з рік о. Борнео; коли настав приплив, залунала якась дивна музика, що доносилася, мабуть, з води й була схожа на спів сирени чи звуки органа. Звуки ставали більш гучними та чіткими, коли я опускав голову під воду». Інший мандрівник згадує про те, як одного разу весь екіпаж корабля був наляканий шумом, схожим на барабанний бій або шипіння киплячої води. Весь цей галас здіймали рибки, які належать до сімейства барабанщиків. їхній репертуар включає звуки дзвонів, органа і навіть жаб’яче квакання. Але найпоширеніший звук – барабанний дріб, за який рибки й отримали свою назву. Вчені ще й досі не з’ясували, яким чином барабанщики «співають» і для чого їм це. Більшість дослідників вважає, що таким чином барабанщики відлякують ворогів.

Деякі риби починають видавати звуки тільки тоді, коли вони розлючені. Наприклад, риба-місяць, яка водиться в Середземному морі, починає рохкати, наче свиня. Судак, відганяючи від свого гнізда інших риб, попереджує їх низьким ударним звуком. А ось риба-жаба квакає тільки у шлюбний період, щоб привернути до себе увагу. Буркотливий гурамі цілком виправдовує свою назву. Він видає звуки, схожі на буркотіння або мурчання. Наші добрі знайомці бички видають квакання, що переходить у скрипіння або верещання, яке самиці чують на відстані чотирьох-п’яти метрів. Більше й не потрібно: бички мешкають зазвичай великими групами, тому на такій відстані обов’язково знайдеться кілька потенційних наречених. Цікаво, що згоду на сімейне життя самиця-бичок також подає голосом – видає тоненький писк.

В’юни, яких витаскують з води, іноді тоненько пищать. Це явище пояснюється тим, що в’юни використовують кишківник як другу дихальну систему. Коли повітря у воді не вистачає для того, щоб дихати зябрами, в’юни підіймаються на поверхню та заковтують повітря.

Раки-лускуни мають власний «інструмент» і власну музику. Їхні клешні видають голосний тріск, який приваблює самиць цього виду.

Дельфіни також можуть і співати, і говорити. Їм доступно набагато більше звуків, ніж нам, але найцікавіше те, що ці звуки складаються в цілу мову. Як і у багатьох тварин, більшість «слів» цієї мови пов’язана з конкретними ситуаціями. Вченим поки що відомі декілька основних сигналів: «Небезпека!», «Всі сюди!», «Тут багато їжі», «Допоможіть!». За допомогою своєї мови дельфіни можуть освідчуватися в коханні, звати до себе малюків і навіть… координувати свої дії під час полювання на риб.

Автор: (Підводний світ: М. О. Панкова, І. Ю. Романенко. - Х. : Фоліо, 2008. - 319 c.)
Питання по тексту

Чи «говорять» риби під водою?

На що, за розповідями очевидця, була схожа дивна музика, що доносилася з води?

На що схожий звук рибок сімейства барабанщиків?

У яких морських тварин більшість «слів» пов’язані з конкретними ситуаціями: «Небезпекою», «Допомогою"

step-3

Текст

Питання

Результат

00
:
00
Результат
time Швидкість читання:
Слiв/хвилину
brain Розуміння тексту:

Знаків у тексті:
Час читання:
Вік:

Хочете читати швидше?
У середньому, за час навчання наші учні покращують результати на 50%
ЗАПИСАТИСЯ
ПОВТОРИТИ ТЕСТ
Так швидко не читають
decor